19 Nisan Cuma

>EĞİTİM ÖĞRETİM>REHBERLİK>REHBERLİK KONULARI>

DUYGULARI TANIMA, EMPATİK DÜŞÜNME - ÇOCUK KİTABI ÖNERİLERİ (4-9 YAŞ)

Sosyal olma, insanın en doğal ihtiyaçlarındandır. Çocuklarımız tek başlarına bir işle uğraşmadıkları her an başklarıyla iletişim kurmaktadırlar. İletişim olumlu olabileceği gibi, çatışmaları da içerir. Sosyal bilim araştırmaları, duygularını tanıyan, onların bedenlerinde yarattığı hareketlendirmeyi hissedip tanımlayabilen, duygularını kabul eden çocukların, çatışmalarla daha rahat tek başlarına baş edebildiklerini kanıtlamışlardır. Bu sebeple, çocuklarımıza sosyal ve oyun becerilerini öğretirken, öncelikle duygularından söz etmeyi önemseriz. Çocukları duygularıyla tanıştırırken, hissettikleri her duygunun doğal ve normal olduğunun mesajını onlara verebiliriz.
Resimli kitaplar anaokulu ve ilkokul çağlarında çocuklara duyguları öğretme alanında önemli pedagojik materyallerdir. Çocuk kitapta anlatılan karakter üzerinden kendi iç dünyasına döner, ve bağlantılar kurar. Çünkü duygular soyut kavramlardır, ve çocuklar soyut kavramları görseller ve hikayeler üzerinden dinleyerek öğrenirler.Her biri uzman birimler tarafından kaleme alınmış bu kitaplar, mutluluğu ve üzüntüyü, korkuyu ve öfkeyi ayırt etmeden, her birini hissedebilmelerine yardımcı olmaktadırlar.
Kitapları çocuklarınızla birden fazla, ara sıra aralar vererek okumanızı, okurken kendi deneyimlerinizden ve hislerinizden bahsetmenizi tavsiye ederiz. Bazılarının arka sayfalarında ebeveynlere öneriler veya aktivite örnekleri verilmektedir.
Keyifli okumalar dileriz.

* DUYGULARIYLA ARKADAŞ OLAN ÇOCUK - Lauren Rubenstein, Okuyan Koala Yayınları.
* KAYBEDİNCE KIZAN SALLY - Dr. Frank, J. Sileo, Okuyan Koala Yayınları.
* UYKUDAN ÖNCE KISA HİKAYELER DİZİSİ - Anne Tavuk Anlatıyor, Binbir Çiçek Kitaplar
(Okula Gitmek İstemeyen Zebra, Ay’ı Söndürmek İsteyen İnek, Her Şeye Hayır Diyen Aslan, Uyku Arkadaşını Arayan Ayı, Yatağını Islatan Kanarya, Uykuya Dalmayan Koyun)
* DUYGULARIMI ÇİZİYORUM DİZİSİ, İletişim Yayınları
(Evcil Hayvanımla Vedalaşıyorum, Hastalığımla Yaşamayı Öğreniyorum,